Begrafenis in Lattrop-Breklenkamp
Wilt u een begrafenis in Lattrop georganiseerd hebben. Dan kunt u ons, Kienhuis Uitvaartverzorging, gevestigd in Denekamp, bellen om samen met u tot een passende plechtigheid te komen. Met onze ervaring met begrafenissen op zowel het rooms katholieke kerkhof in Lattrop en de hervormde begraafplaats in Ootmarsum kunnen wij u altijd helpen. Wilt u een begrafenis buiten Lattrop-Breklenkamp, maar in de regio Twente, dan kunnen wij als Uitvaartverzorging Kienhuis u ook terzijde staan.
Rooms katholieke kerkhof
Wij willen met u meedenken, wanneer uw geliefde of uw familielid op het Rooms Katholieke Kerkhof, gelegen aan de Dorpstraat 64 in Lattrop, begraven wil worden.
Geschiedenis
Lattrop behoorde oudtijds kerkelijk onder Ootmarsum. Men ging evenwel, nadat de Regulieren het Convent hadden verlaten, ter kerke in het Klooster Frenswegen in het naburige Nordhorn.
Een steun hadden de Lattropper Katholieken in de adellijke familie Bentinck op Brecklenkamp, die een huisgeestelijke op hun huis onderhield. Toen er wat meer godsdienstvrijheid kwam, werd de Heilige Dienst bij beurten verricht ten huize van Scholte Lubberink te Lattrop en van Scholte Varwick te Tilligte. Aldus lezen we in “Kerkelijk en wereldrijk Twente”. Historische schetsen, door W.G.A.J. Roring.
De kerk van de H.H. Simon en Judas is niet alleen een mooie kerk van buiten maar vooral van binnen. Het eerste wat je opvalt is misschien wel de prachtige stenen gewelven. Het metselen hiervan was een vak op zichzelf. Hiervoor had de aannemer (G. de Kenkelder uit Arnhem) de beschikking over enkele Italiaanse vakmensen. Eerst maakte men een soort bekisting, waarna daarop in het gekozen motief de stenen gemetseld werden. Direct nadat de laatste steen gelegd was, werd de bekisting verwijderd. Het plafond zakte hierdoor enkele centimeters en zat als gevolg daarvan rotsvast. Het is een “kleurige” kerk, dank zij de mooie glas-in-lood ramen, maar ook door de fraaie kruisweg van Italiaans mozaïekwerk. Deze werd in 1937 aangebracht, onder pastoor H.J. Kempers, die de parochie bestuurde van 1932-1941. Nogal wat oude beelden, die beslist geen kunstwerken waren, zijn verdwenen. Wat echter gebleven is, is de moeite waard. In 1992 is linksachter in de kerk een rouwkapel gemaakt. Door deze voorziening zijn de mensen van Lattrop en Breklenkamp niet meer afhankelijk van andere instanties.
Achter de kerk is de Rooms Katholieke begraafplaats. Deze is op loopafstand van de kerk.
De kerk in Lattrop
Lattrop-Breklenkamp werd in 1816 van de oorspronkelijke parochie Ootmarsum afgescheiden en in 1818 als officiële zelfstandige parochie opgericht. Als eerste pastoor werd in dat jaar benoemd Johannes B. Vinke. De in 1819 gebouwde “Waterstaatskerk” kreeg dezelfde patroonheiligen als die van de oorspronkelijke parochie Ootmarsum: De H.H. Simon en Judas. Pastoor Brandts (1914-1932) was een echte “bouwheer”. Nadat er eerst onder zijn bestuur een school is gebouwd in het begin van de twintiger jaren, kwam in 1925 de bouw van een nieuwe kerk aan de beurt. De in slechte staat verkerende kerk werd in 1925 afgebroken en op dezelfde plaats werd de huidige kerk en de pastorie gebouwd. Voltooid en ingewijd in 1926. De bouwpastoor was J.W.J. Brandts, die van 1914-1932 de parochie bestuurde. Zijn naam is o.a. in ere gehouden doordat een straat in Lattrop naar hem is genoemd.
Opbaring in de aula van de kerk in Lattrop
Wij denken graag met u mee wanneer u, uw geliefde of uw familie in de aula van de kerk in Lattrop opgebaard wil worden. De aula is achter in de kerk, in een rouwkapel.Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
Opbaring thuis in Lattrop-Breklenkamp
Een opbaring thuis in Lattrop-Breklenkamp behoort meestal ook tot de mogelijkheden voor uw passende uitvaart. Wilt u meer informatie over een thuisopbaring, neem dan contact met ons op.
Contactgegevens
Kloppendijk 32, 7591 BT Denekamp
0541-352100 (24/7 bereikbaar)
info@kienhuisuitvaartverzorging.nl
Onze verklaringen